КЛЕКОВЕТЕ

Кафето и влиянието му върху тренировките ти

Противно на множеството препоръки, които четем навсякъде, да се намали приема кафе, заради способността на кофеина да повишава кръвното налягане, което от своя страна води до повишен риск от сърдечен удар, в тази кратка статия, ще прочетете за ползите на кафето и как може да ги използвате във вашата тренировка. Кафето има и много плюсове и научно доказани ползи, като някои от тях могат да бъдат много полезни за спортистите и редовно трениращите фитнес. Ако се научите да пиете кафето без сметана и захар, то може да ви осигури много енергия.
Едно проучване, публикувано в международния вестник за спортното хранене и упражнения “Метаболизъм” е установило, че спортисти, които са приемали кофеин преди тренировка са изгорили с 15% повече калории, отколкото тези, които са получавали кофеин плацебо. А други проучвания показват, че една чаша черно кафе преди тренировка, или физически труд, може да увеличи метаболизма ви до 20%. За да погледнете нещата в още по-добра перспектива, тук ще изтъкнем още няколко причини поради, които пиенето на кафе може да ви помогне да изчистите талията си от излишните мазнини:

Като цяло за кафето

Мнозина започват деня си с кафе. Това е така, защото след като изпиете чаша от горещата черна напитка, кръвта ви се изпълва с кофеин. Това води до увеличаване на енергията в организма ви, като това най-силно се усеща до 1 час след кафето.

Но всъщност кофеинът продължава да действа още 5-6 часа, но той не носи необходимата енергия за добро физическо представяне.

За това е важно да използвате пика на кофеиновата напитка и той да съвпадне с основната част на тренировката ви.

Ако искате да усетите прилив на енергия по време на тренировка, то вие трябва да изпиете кафето около 45 минути преди старта на тренировката.

Така вие ще можете да тренирате по време на пика на използването на кофеина във вашия организъм и това може да подобри резултатите ви.

Важно е и да не предозирате с кафе. Колкото и да е полезно кафето, то в огромни количества може да е вредно. Бъдете сигурни, че не превишавате 400 милиграма прием на кофеин на ден.

1. По- голяма загуба на мазнини

Проучванията и данните сочат, че пиенето на кафе преди тренировка спомага изгарянето на мазнините. Тези факти са документирани и доказани от много съвременни изследвания. Както вече знаете, гликогенът е основното гориво на мускулите. Когато гликогенът се изчерпи, тренировката също “свърша”. Въпреки това, във вашето тяло винаги има мазнини, които са точно за такива случаи. Мазнините са друг богат източник на гориво, който може да замени ролята на гликогена по време на тренировка и това е мястото, където идва и редът на кафето. Кофеинът подобрява способността на организма да мобилизира мастните си запаси и стимулира работещите мускули да използват мастните клетки като гориво вместо гликоген, като същевременно предизвиква силен метаболитен тласък. Крайният резултат би бил, изгаряне на голямо количество мазнини през целия ден. Освен това, тъй като кафето има свойството да подтиска апетита, редовната му консумация може да намали желанието ви да следите постоянно калориите, които приемате.

2. Подобрена микроциркулация

Подобрено кръвообръщение е друг начин, по който кафето може да ви даде допълнителна енергия по време на тежка фитнес тренировка. Неотдавнашно японско проучване е изследвало влиянието на кафето върху кръвообращението при хора, които не са редовно пиещи кафе и установява, че те са получили 30% по-засилен капилярен кръвоток в продължение на 75 минути след изпиването на 5 унции(140мл) кафе в сравнение с тези на, които е даден безкофеинов вариант. Освен това колкото е по-добра циркулацията, толкова повече кислород стига до мускулите ви, а колкото повече кислород получават вашите мускули, толкова по-качествена ще е вашата тренировка!

3. Увеличава производителността

Изследванията показват, че умереното консумиране на кофеин, преди тренировка, може да увеличи издръжливостта по време на тренировка, помагайки на спортистите да прескочат предела си и да подобрят цялостното си представяне. Както споменахме по-горе, кофеинът забавя изчерпването на гликогена, като спомага мускулите да използват мазнините като гориво, като по този начин запазват енергията и позволяват удължаване на интензитета и продължителността на тренировката. Освен това е доказано, че кофеинът усилва мускулните контракции и допринася за създаването на по-добро изпомпване. Той е известен и с това, че спомага за намалянето на изтощението и болката. Приемането на кофеин преди тренировка може да ви помогне да извлечете максимума от вашата фитнес тренировка.

4. Задържане на мускулите

Кофеинът влияе върху първичната моторна кора, намираща се в челния лоб, който е част от мозъка и отговаря за активирането на мускулите. Едно изследване върху животни от университета в Ковънтри е открило, че кофеинът е способен да намали разрушителня катаболен процес в тялото, който естествено съпътства процеса на стареене. Така учените са стигнали до заключението, че когато кофеинът се приема с умереност, може да помогне за запазването на цялостната фитнес форма при по-възрастните хора. Ориф Хофмиклер, който изследва подробно ползите от кафето, обяснява, че кафето задейства механизъм в мозъка, който освобождава фактор на растежа, известен като мозъчен невротрофичен фактор (BDNF), който усилва невромоторната активация в мускулите, като по този начин запазва и подмладява мускулните тъкани.

5. По-малко мускулна треска, което значи по-малко болка

Учените от университета в Илинойс констатират, че консумирането на две чаши черно кафе 30 минути преди тренировка с висока интензивност може да помогне за намаляване на мускулната треска, което от своя страна би позволило на спортистите да правят по-тежки тренировки и съответно да извлекат повече полза от тренировките. Тези констатации са потвърдени от резултатите на друго проучване на Университета в Джорджия, публикувано в The Journal of Pain, което е установило, че консумирането на две чаши кафе един час преди тренировката може да намали мускулната треска след тренировка с 48%. Оказва се, че кофеинът намалява мускулната треска повече отколкото най-често използваните за това лекарства, като аспирин и ибупрофен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *